Mobilni izbornik Tražilica

CMS – Classroom management system

 

CMS (eng. Classroom management system) je termin kojim se označavaju softverski alati kojima je cilj upravljanje interaktivnim učionicama. WebED i Oktopus su aplikacije koje su odabrane u e-Škole projektu kao alati za upravljanje interaktivnim učionicama u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola. Dok WebED omogućuje praćenje i usmjeravanje rada na učeničkim uređajima, Oktopus pruža pregled nastavne cjeline bilo koje kategorije nastavnih područja na pametnim zaslonima.

Učionica digitalno zrelih škola je zamišljena kao interaktivno mjesto u kojem će učenici biti uključeniji u nastavni proces više nego ikad prije. Kako bi učenici mogli pratiti i sudjelovati u interaktivnoj nastavi, potrebni su im uređaji s kojima se mogu uključiti u nastavni proces, a nastavnicima je potrebno omogućiti uvid i praćenje učeničkog rada. CMS (Classroom management system) omogućuje interaktivno izvođenje nastave uključujući obje strane katedre.

CMS u hrvatskoj interaktivnoj učionici objedinjuju dvije aplikacije – WebED i Oktopus. WebED služi kao softverski alat koji omogućuje stvaranje i pohranjivanje digitalnih nastavnih sadržaja, njihovo dijeljenje s učenicima, planiranje lekcija i upravljanje učeničkim uređajima. Nastavnik pritom ima potpuni nadzor nad učeničkim uređajima (praćenje rada učenika, dijeljenje zaslona, blokiranje URL-a ili aplikacije), ali i interakciju s učenicima (chat, ankete, dijeljenje učeničkih zaslona).

Oktopus nastavnicima omogućuje interaktivno upravljanje pametnim zaslonima s funkcijom dodira. Aplikacija sadrži velik broj pomoćnih alata podijeljenih u različite kategorije prema nastavnim procesima pa ovaj prezentacijski alat nastavnicima omogućuje predstavljanje nastavnih cjelina i njihovih dijelova na učeniku blizak i pristupačan način, a pomoćni alati, grafovi i prezentacije pomiču naglasak s teorije na praktičan rad.

CMS je sustav namijenjen korištenju isključivo u interaktivnim učionicama, a pristup imaju učenici i nastavnici koristeći svoje AAI račune.

Poveznica na uslugu

prazno

Poveznica na upute

https://www.e-skole.hr/wp-content/uploads/2018/01/Prirucnik_Koristenje-opreme-za-odrzavanje-nastave.pdf

Prijava i pristup

Za korištenje usluge potrebna je prijava u sustav

Korisnici

Nastavnici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, učenici

Pomoć i podrška 

CARNET-ova Podrška obrazovnom sustavu (radnim danom od 8:00 do 20:00):

Izgled usluge