Mobilni izbornik Tražilica

e-Škole na Europskom tjednu regija i gradova

Objavljeno: 12. 10. 2017.

Pod geslom „Regije i gradovi rade na boljoj budućnosti“ u Bruxellesu se od 9. do 12. listopada 2017. godine održao Europski tjedan regija i gradova u okviru kojeg su organizirane brojne radne sjednice, radionice i paneli za gotovo 6000 sudionika iz svih zemalja EU.

Jedan od ciljeva ovogodišnjeg 15. po redu Europskog tjedna regija i gradova je približiti mogućnosti i načine korištenja strukturnih fondova potencijalnim korisnicima. Tijekom ovog četverodnevnog događanja stručnjaci i predstavnici akademske zajednice te regionalnih i gradskih uprava imali su priliku razmjenjivati iskustva i znanja u području razvoja regija i gradova.

Drugi dan događanja organizirana je radionica i panel rasprava na temu jačanja digitalnih znanja i vještina potrebnih na tržištu rada. Cilj panela bio je predstaviti inicijative i primjere dobre prakse koje pridonose povećanju zapošljivosti mladih ljudi, a posebice inicijative provedene uz podršku ESF i ERDF fondova. Naime, Europska unija je izradila zajednički konceptualni dokument u kojem se navode potrebe za razvojem digitalnih vještina svi građana EU kao i izazovi na koje treba odgovoriti kako bi se to postiglo. Kao jednu od potrebnih mjera za ubrzanje procesa digitalne transformacije EU je prepoznala razmjenu primjera dobre prakse među državama članicama

Na panelu je kao primjer dobre prakse u području razvoja digitalnih vještina istaknut i  CARNetov projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“. Projekt je predstavila pomoćnica ravnatelja za podršku obrazovanju Branka Vuk koja je tom prigodom govorila o sadržaju i ciljevima projekta e-Škole kao i aktivnostima koje su u tijeku te praktičnim iskustvima provedbe projekta s naglaskom na izvore financiranja. U svom izlaganju istaknula je kako svrha projekta e-Škole nije samo opremanje škola računalnom opremom već razvoj digitalno kompetentnih nastavnika i digitalno kompetentnih učenika spremnih za nastavak školovanja i konkurentnih na tržištu rada.