Mobilni izbornik Tražilica

Jeste li već koristili Edutorij? Istražite brojne mogućnosti koje nudi

Objavljeno: 24. 01. 2018.

Prema jednoj od definicija repozitoriji su sustavi čija je namjena prikupljanje, pohranjivanje i dohvaćanje različitih materijala u raznim digitalnim formatima. Za razliku od mrežnih servisa kao što su katalozi, tražilice ili portali, repozitoriji svojim korisnicima omogućuju strukturiran i organiziran pristup informacijama zasnovan na ciljanom pronalaženju i korištenju građe.

Edutorij je repozitorij digitalnih obrazovnih materijala i informativno-dokumentarnih tema relevantnih za obrazovnu zajednicu, nastao u okviru projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”. Edutorij sadrži materijale nastale prvenstveno od strane nastavnika i učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, ali i od stručnjaka s ostalih obrazovnih ustanova.

Korisnici Edutorija primarno su nastavnici hrvatskih osnovnih i srednjih škola, no sustav je namijenjen i njihovim učenicima, djelatnicima visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta te ostalima koji posjeduju valjan elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Pravo korištenja Edutorija mogu dobiti i građani koji nisu nužno članovi akademske zajednice no oni se prethodno moraju registrirati putem online obrasca za registraciju.

Korisnicima Edutorija nude se brojne mogućnosti. Oni mogu:

  • objavljivati i dijeliti vlastite digitalne obrazovne sadržaje
  • pretraživati sve digitalne obrazovne sadržaje putem jednostavne i napredne tražilice ili kroz stablastu strukturu nastavnog plana i programa
  • pristupiti digitalnim obrazovnim sadržajima te ih preuzeti u skladu s pripadajućom licencom
  • ocjenjivati i procjenjivati tuđe sadražaje
  • pretplatiti se na sadržaje i kolekcije
  • razmijeniti digitalne nastavne materijale
  • kreirati interesne zajednice i grupe te sudjelovati u njihovim društvenim aktivnostima, te
  • klasificirati i preporučiti digitalne nastavne materijale.

Jednostavno i brzo do kvalitetnih nastavnih materijala

Pretraživost materijala i njihovih autora jedna je od glavnih funkcionalnosti Edutorija, stoga je mogućnostima pretraživanja pridana osobita pozornost. U Edutoriju su korisnicima omogućena dva tipa pretraživanja: jednostavno pretraživanje i napredno pretraživanje, a svakako valja istaknuti da se u Edutoriju može pretraživati putem stablastog prikaza svih kategorija iz nastavnog plana i programa. Ovakav je tip pretrage jedinstven jer uvelike olakšava pronalaženje i dohvat materijala strukturiranih prema nastavnom planu i programu.

Korisnicima Edutorija omogućen je brz i jednostavan pristup digitalnim obrazovnim materijalima a uz rezultate pretraživanja ponuđeni su im brojni drugi korisni podaci od kojih izdvajamo opis materijala, podaci o autoru i o kategoriji kojoj materijal pripada, veličina i format datoteke, ocjena drugih korisnika Edutorija itd.

Podsjećamo i na pretragu po raznim kategorijama iz nastavnog plana i programa prema jedinstvenom stablastom prikazu kategorija. Naime, struktura tog prikaza izuzetno je detaljna te zadire u četvrtu razinu nastavnog plana i programa što na jedinstven način olakšava dohvat i pretragu traženih nastavnih materijala.

Na kraju pretraživanja, korisnici Edutorija mogu rezultate svoje pretrage sortirati prema brojnim parametrima od kojih vrijedi izdvojiti razinu interaktivnosti, ciljanu dob korisnika kojima je materijal namijenjen, format materijala, način pristupa te uvjete pod kojima se materijal može iskoristiti.

Nastavničke pripreme kao koristan dio Edutorija

Edutorij omogućuje objavu, pristup, pohranu i razmjenu brojnih vrsta obrazovnih sadržaja koje uključuju: knjige, udžbenike, priručnike, scenarije poučavanja, pripreme za nastavni sat, online tečajeve, skripte, članke, predavanja, prezentacije, zbirke zadataka, radne bilježnice, časopise, lektirna izdanja, obrazovne igre, seminarske radove te obrazovne elemente i module.

Pored navedenih vrsta digitalnih obrazovnih materijala, korisnicima Edutorija nudi se i mogućnost izrade, pohrane i dijeljenja Nastavničkih priprema. Riječ je o materijalu u kojeg nastavnici putem obrasca mogu upisivati sve informacije vezane uz odvijanje nastavnog sata, poput očekivanog znanja, razumijevanja, vještina i sposobnosti koje učenici trebaju usvojiti i razviti na nastavnom satu.

Nastavničke pripreme povezane su s jednim ili više ishoda učenja u nastavnom planu i programu pa stoga sučelje u Edutoriju omogućuje i povezivanje putem odabira u stablastoj strukturi nastavnog plana i programa te odabira ishoda učenja na koji se priprema odnosi.

Nastavnici mogu steći uvid i u Nastavničke pripreme drugih nastavnika u Edutoriju i to putem stablaste strukture nastavnog plana i programa, kao i putem pronalaženja pojma iz tog plana i programa. Nakon uvida, ako licencija to omogućuje, nastavnici mogu napraviti presliku svih informacija s novim nazivom koja će od tada biti dostupna među njihovim pripremama, zadržavajući pritom zapis o inicijalnom autoru. Vrijedi istaknuti da nastavnici mogu dalje uređivati preuzetu Nastavničku pripremu prema svojim potrebama te ukoliko se radi o odgovarajućoj licenciji, ta nova priprema bit će također dostupna na uvid svim korisnicima putem stablaste strukture nastavnog plana i programa i pretraživača.

Mogućnosti Edutorija su brojne pa pozivamo i vas da istražite i iskoristite njegove mogućnosti i da se tako pridružite mreži stručnjaka koji predano rade na razmjeni svojih znanja i boljitku suvremenog obrazovanja.

Više informacija pronađite u letku “Edutorij – Znanje na jednom mjestu