Mobilni izbornik Tražilica

Jezero podataka

Količina podataka u današnjem svijetu svakodnevno raste. Ranijim tehnologijama skladištenja podataka moć analiziranja je bila znatno manja nego danas. Pojavom modernih tehnologija poput jezera podataka (eng. data lake), omogućena je analiza i pohranjivanje podataka iz više različitih sustava, a da oni pritom mogu biti i nestrukturirani. Jezero podataka kao centralni repozitorij podataka iz svih dostupnih aplikacija u obrazovnom sustavu omogućuje kvalitetno izvještavanje i analizu nad svim vrstama informacija pohranjenih u sustavu.

Starijim tehnologijama poput skladišta podataka (eng. data warehouse), sustavi su bili ograničeni tipom i količinom skladištenih informacija. Novije tehnologije za skladištenje podataka poput jezera podataka nadilaze te granice i omogućuju pohranjivanje i analizu kako strukturiranih, tako i nestrukturiranih podataka, a da oni pritom dolaze iz više različitih sustava.

Jezero podataka je baza podataka nad kojom se rad vrši pomoću drugih alata za analizu podataka. Ono je namijenjeno državnim službenicima za potrebe kreiranja izvještaja pomoću kojih se kasnije izrađuju strategije za razvoj obrazovnog sustava. U suštini, to je repozitorij nad kojim je moguća brza i pristupačna analiza velike količine strukturiranih i nestrukturiranih podataka.

Jezero podataka je tehnologija kojom CARNET skladišti podatke iz e-Dnevnika, e-Matice, NISPUSŠ-a, CARNET delte, AERO-a, EMA-e, Edutorija i drugih sustava. Nad statističkim, depersonaliziranim podacima se kroz jezero podataka kreiraju izvještaji za potrebe Ministarstva, CARNET-a i drugih državnih službi koje se bave obrazovanjem.

Pristup sustavu je ograničen licenciranim administrativnim zaposlenicima CARNET-a, Ministarstva i državnih agencija za obrazovanje, a podaci koji se prikupljaju skladište se isključivo kao depersonalizirani statistički podaci. Na taj se način osigurava sigurnost originalnih podataka u podatkovnim bazama aplikacija iz kojih podaci stižu u jezero podataka, uz dodatne tehnologije maskiranja dobivenih podataka kako bi informacija o svakoj stvarnoj osobi ostala u potpunosti prikrivena.

Poveznica na uslugu

prazno

Poveznica na upute

prazno

Prijava i pristup

Za korištenje usluge potrebna je prijava u sustav

Korisnici

Licencirani administrativni zaposlenici Ministarstva, CARNET-a i drugih službi koje se bave obrazovanjem

Pomoć i podrška 

CARNET-ova Podrška obrazovnom sustavu (radnim danom od 8:00 do 20:00):