Mobilni izbornik Tražilica

Održana radionica o scenarijima poučavanja u Srednjoj školi Novi Marof

Objavljeno: 18. 04. 2018.

U ponedjeljak, 16. travnja 2018. godine na poziv Srednje škole Novi Marof održana je još jedna u nizu radionica pod nazivom „e-Škole scenariji poučavanja: inovativne ideje za suvremenu nastavu uz pomoć IKT-a“.

Radionica je okupila 15 nastavnika škole koji su imali priliku upoznati se s konceptom i strukturom scenarija poučavanja i digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS) razvijenih u sklopu CARNET-ovog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. Nastavnici su se tijekom radionice upoznali s istraživačkom metodom poučavanja iz perspektive učenika odnosno polaznika te su  upotrijebili nekoliko jednostavnih digitalnih alata i na kraju radionice izradili jednu nastavnu aktivnost svog vlastitog scenarija poučavanja. U prezentaciji scenarija poučavanja i DOS-ova korištena je nova školska interaktivna ploča i sve njezine funkcionalnosti kako bi nastavnicima približili mogućnosti primjene interaktivne pametne ploče u nastavi.

Podsjetimo, u sklopu pilot projekta e-Škole razvijeno je 240 scenarija poučavanja i više od 100 modula digitalnih obrazovnih sadržaja za prirodoslovne predmete (kemiju, biologiju, fiziku) i matematiku za 7. i 8. razred osnovne i 1. i 2. razred srednje škole. Scenariji nastavnicima pružaju pomoć u pronalaženju ideja za pripremu nastave uz IKT i suvremene metode poučavanja, a povezani su s DOS-ovima tako što se kroz same sadržaje rade veze tj. reference prema pojedinim relevantnim scenarijima i obratno, u scenarijima se na mjestima na kojima je to prikladno kao neke od izvora sugeriraju pojedini DOS-ovi.

Uz učenike i nastavnike 151 škole koje su uključene u pilot projekt e-Škole, scenarijima poučavanja mogu pristupiti i sve ostale škole koje ne sudjeluju u provedbi projekta na mrežnoj stranici https://scenariji-poucavanja.e-skole.hr.

Ovim putem CARNET poziva sve škole koje su zainteresirane da se radionica o primjeni scenarija poučavanja i DOS-ova u nastavi održi i u njihovoj školi, neka se jave na adresu e-pošte helpdesk@skole.hr.