Mobilni izbornik Tražilica

U okviru STO 2016 održane radionice i predavanja za voditelje školskih projektnih timova u projektu e-Škole

Objavljeno: 28. 04. 2016.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, u suradnji s partnerima Učiteljskim fakultetom i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, održala je treći po redu studentski dan Suvremene tehnologije u obrazovanju – STO 2016. Događanje je trajalo dva dana, 21. i 22. travnja 2016. godine, a započelo je  svečanom ceremonijom na kojoj je uvodno predavanje održao rektor Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Pero Lučin. 

Prvi dan bio je namijenjen nastavnicima, voditeljima školskih projektnih timova iz 132 škole koje sudjeluju u projektu „e-Škole: Uspostava sustava digitalno zrelih škola (pilot projekt)“, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Nastavnici su se kroz predavanje pod nazivom „Upravljanje ljudskim resursima – ključ uspjeha projekta“ imali priliku upoznati s mogućnostima upravljanja projektnim timovima u kontekstu upravljanja ljudskim resursima te osvijestiti i osnažiti svoje uloge na projektu.

Nakon toga uslijedila je „Radionica zajednice praktičara: Koordinacija školskih timova“ gdje se sudionike uz razmjenu informacija o projektu poticalo na osmišljavanje i ostvarivanje planova uvođenja i korištenja tehnologije u nastavi, a kroz BoF “Digitalne kompetencije” razmjenjivali su poglede i iskustva vezana uz važnost, kao i načine stjecanja i razvoja digitalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika.

U sklopu prvog dana nastavnici su se također kroz samostalnu izradu vlastitog digitalnog sadržaja upoznali s funkcionalnostima nove CARNetove web aplikacije Libar kao i s mogućnostima licenciranja sadržaja te mogućnostima dodjeljivanja ovlasti i kolaboracije s drugim korisnicima Libra, a nakon radionice predstavljeno je i natjecanje za nastavnike u izradi DOS-a u Libru.

Podijelivši svoja dosadašnja iskustva nastavnici su kroz tri radionice pod nazivom „Škola budućnosti: Elementi za strategiju digitalne zrelosti e-Škola“ istaknuli prednosti, nedostatke i barijere informatizacije školskog sustava te ukazali na podršku potrebnu za njeno učinkovitije provođenje. Pomoću metode svjetskog kafea odgovorili su na tri ključna pitanja: mijenja li se njihov način poučavanja uvođenjem IKT-a  i kako, što im je do sada bilo od najveće pomoći u svakodnevnom radu pri korištenju IKT-a u nastavi te što bi moglo podržati daljnji razvoj IKT-a u nastavi?

Isto tako, na radionici pod nazivom “Projektna nastava – kako početi?” odgovoreno je na brojna pitanja kao što su: Kako početi zajedničke projekte, povezati međupredmetno neke cjeline i osmisliti učeničke aktivnosti? Kako pomoći jedni drugima, istovremeno pružiti pomoć i slobodno je potražiti?

Istog dana nastavnici su učili kako se prijaviti u Yammer mrežu, pridružiti privatnim i javnim grupama te kako koristiti osnovne i napredne Yammer funkcionalnosti kako bi putem virtualne zajednice praktičara surađivali s kolegama te razmjenjivali iskustva vezana uz primjenu ICT-a.

Događanje su pratili i CARNetovi partneri Microsoft i Lukvel koji su također predstavili svoje obrazovne tehnologije.

Sve dodatne informacije o događanju potražite na web stranicama događanja na adresi www.sto.carnet.hr, ili na Facebook stranici događanja.